Alla Brevlådor

Hitta närmaste brevlåda

Vanliga frågor och svar om brevlådor

När kommer posten till min brevlåda?

"När kommer posten?" är en fråga som många ställer sig. Vilken tid posten kommer till dig och din postlåda beror på olika faktorer så som var i landet du bor och vilken rutt Posten åker just denna dag. Det varierar också mellan olika postdistributörer när de levererar post eller paket till din låda. För PostNord så kan leveranstiderna variera mellan tidig morgon och sen eftermiddag. Senare än klockan 16.00 är dock ovanligt. Vanligtvis levereras brev dock innan lunch. Tidigare så var det vanligast att posten alltid levererades på morgonen men i och med minskande brevvolymer så har PostNord rationaliserat för att spara pengar. Om du söker vilken tid posten kommer och tömmer en brevlåda så visas det på Brevlådor.nu.

Vad är skillnaden mellan en brevlåda och en postlåda?

En brevlåda är en låda som används för att skicka utgående post. Dvs det vi vanligen tänker oss att en brevlåda är. På Brevlådor.nu hittar du alla brevlådor i Sverige. En postlåda är för ingående post och den som finns framför hus eller kontor.

Töms brevlådor på helgen eller söndagar?

Posten har tyvärr slutat att tömma brevlådor på helgen. Helgtömning på söndagar upphörde första juli 2019.

Vilka dagar kommer posten?

Postutdelning 2021

Under 2021 har PostNord börjat med varannandagsutdelning i delar av Sverige. Om du fortfarande får post hem i brevlådan varje dag beror på var du bor och mer specifikt vilket postnummer du har. Nummer i södra Sverige som börjar på 20 till 29 fick det den 1 februari 2021. 3 maj 2021 så får boende i västra Sverige med postnummer från 40 – 51 också utdelning varannan dag.

Varannan dag utdelning 2022

Postnord har från och med 31:a januari 2022 utökat varannandagsutdelning till stora delar av södra och mellersta Sverige. Från och med nu berörs postnummer som börjar på 30-39, 52-61 och 63-73.

Andra postleverantörer så som Bring kan dela ut post enligt ett annat schema.

I Finland delas posten ut av Posti vardagar före klockan 18.

Vad är varannan dag utdelning?

Utdelning varannan dag eller "varannandagsutdelning" har införts av PostNord för att spara pengar. Genom att med olika scheman låta brevbärare förbi olika brevlådor varje dag kan sjunkande brevvolymer kompenseras med lägre personalkostnader per brev. Paket påverkas inte utan levereras likt tidigare varje dag.

Vem äger PostNord?

PostNord ägs tillsammans av Svenska och Danska staten. Sverige äger 60,7% och Danmark resterande 39.3%. Dock fördelar dig rösterna 50/50 mellan länderna varför inte ett land kan styra och ställa hur som helst.

Vad är skillnaden mellan en gul brevlåda och en blå brevlåda?

Den blåa färgen på brevlådor har inget med PostNords blåa färg att göra utan betyder att en blå brevlåda är för lokalpost. Genom att lägga det lokala brevet i den blåa lådan kan det eventuellt komma fram lite snabbare. En gul brevlåda är för övrig nationell och internationell post.

Hur många brevlådor finns det i Sverige?

Antalet brevlådor i Sverige beror på hur man räknar. Om man räknar antalet enskilda brevlådor som finns så det fler än 21 500 st i Sverige. Det finns brevlådor på ungefär 20 800 unika platser.

Om du vill använda informationen på denna webbplats som källa hänvisar du till Brevlådor.nu och länkar till webbplatsen.